5. december – Kagemand og kagekone til pynt

Glædelig 5. december. I dag vil jeg præsentere et projekt, som jeg har brugt rigtig meget tid på. Det var en af de her ting, som jeg solgte mest af på mit julemarked sidste år. Om de var for billige eller om folk bare elskede dem, det kan jeg ikke svare på. Men et eller andet var i hvert fald rigtigt. Jeg kom på den her ide igennem pinterest, men jeg har ikke set nøjagtig den her ide på pinterest og jeg har selv lavet mange udgaver af de forskellige ting. I første omgang præsenterede jeg det her, som pynt til en julegave eller pynt til “Det lille juletræ”. Men i løbet af i år er det blevet ligeså meget julepynt til juletræet, som til julegaven, da jeg også har lavet dem i flere størrelser. Jeg har lavet det her pynt i denne størrelse (cirka 4 cm) i flere forskellige udgaver: En kagemand og kagekone, et hjerte, en stjerne, en julekugle og et juletræ. I denne vil jeg præsentere en kagemand og en kagekone, som du kan se på billederne herunder.

For at kunne en kagemand og en kagekone, som jeg har lavet herunder, kræver det følgende eller tilsvarende produkter og redskaber:

Billede af Helloiamlai
 • Ler
 • Underlag
 • Hobby lak i farven brun – Jeg har to forskellige farver brun
 • Tuscher i farverne cream/hvid, grøn og rød – Her kan du også bruge hobbylak
 • Madlavningsfilm
 • Kagerulle
 • Spartel
 • Jute snor
 • Kageudstikkere i formen kagemand
 • En ting til at lave huller, det kunne være et grilspyd
 • Et fast underlag eller plade til at opbevare på mens de tørrer
 • Sandpapir

1.Så nu skal vi i gang. Vi starter med underlaget, så vi ikke gør unødvendige ting beskidte. Jeg tager altid en lidt mindre klump ler, så jeg måske kan lave 5-10 figurer. Herefter pakker jeg resten af leret væk i en lukket pose, så det ikke begynder at størkne. Jeg ruller leret ud, så det har cirka den samme tykkelse over det hele. Det er ikke så afgørende, da det er selvhærdende. Det du kan risikere er, at nogle af figurerne tager længere tid om at tørre end andre. Jeg plejer at sætte 24-48 timer af til at tørre, så jeg er sikker. Det er især vigtigt ved disse små pynte ting, fordi jeg gerne vil male med hobby lak på dem, når de er tørre.

2. Nu skal vi stikker de små figurer ud. Jeg har endnu ikke fundet en mand og en dame figur, så jeg bruger mand til dem alle og tegner en kjole på damen, når det er tørt. Hvis du har en mand og en dame, så synes jeg, at du skal bruge dem. Hvis du kunne tænke en glattere kant på dine figurer, som jeg har på mine, så plejer jeg at tage madlavningsfilmen og ligger over leret inden jeg trykker kageudstikkerne igennem leret. Det tvinger på en måde leret til at forme sig mere glat. Hvis du er mere interesseret i at have en skarp kant, så kan du altid spare madlavningsfilmen.

Billede af Helloiamlai

3. Når du har stukket figurerne igennem, så fjerner du madlavningsfilmen (hvis du har brugt det) og ser om dine figurer er glatte og fine i overfladen. Se gerne billederne herunder for et eksempel af hvordan jeg foretrækker de skal se ud. Hvis der er nogle der ikke duer, så må du klaske dem sammen med dejen, der er i overskud og prøve igen. Ved de figurer der ser fine ud tager du din spartel og flytter figuren forsigtigt hen på en plade eller et underlag, som du let kan flytte et tørt sted hen.

4. Så fortsætter du trin 2 og 3 indtil du har lavet det antal du gerne vil lave eller til du ikke har mere ler. Nu skal vi til at lave ruller i dem. Jeg laver altid hul i toppen af hovedet, men hvis du vil have, at de skal have en snor i hver “hånd”, så kan du jo altid eksperimentere med at lave hullerne i deres “hænder”. Husk at lav dine huller så store, at din snor kan komme igennem. Jeg har erfaring med at jute snor kan have forskellige tykkelser. Hvis du vælger at bruge jute snor, så foreslår jeg, at du laver et hul på 2-4 mm. Hvis du vil hænge dem i f.eks. sytråd og du vil bruge en nål til at føre tråden igennem hullet, behøver dit hul ikke være nær så stor. Det afhænger altså alt efter hvad for noget snor du vil bruge. Til at lave hullet bruger jeg et træ grill spyd. Du kan være lige så kreativ, som du vil. Bare sørg for at der er hul igennem. Den fejl har jeg begået en gang.

5. Næste trin er at dobbelttjekke om der er små fejl, ridser eller skrammer i dine figurer. Nogle små fejl kan vi rette til med sandpapir, når de er helt tørre. Men det kræver lidt ekstra arbejde. Det du skal gøre er at lave det ler-eliksir, som jeg linker til her. Det er til min egen blog og det er i bund og grund bare ler og vand. Herefter tager du en pensel i en størrelse, som du selv er tryg ved. Jeg bruger gerne en meget lille pensel, da det tit drejer sig om små fejl og små detaljer.

Billede af Helloiamlai

6. Når du har fået lavet dine huller og rettet de små fejl der kommer næsten uanset hvad, skal vi videre til næste trin. Dette er meget simpelt og er egentligt bare, at du flytter dine figurer et tørt sted hen. I nogle tilfælde er det meget vigtigt, at det er et sted der ikke støver for meget, men da vi skal male vores figurer, når de er tørrer, er det ikke så vigtigt. Herefter venter du i 18-24 timer og tjekker op på om de er tørrer. Hvis de sidder fast, ser våde ud eller føles kolde er de ikke tørre endnu. Der er så mange ting der spiller ind her, så jeg kan ikke sige hvornår de er tørre, men giv det god tid og hvis de tynde og står et forholdsvis tørt sted kan det være, at de er tørre 12 timer efter. Prøv dig frem.

7. Når de endelig er tørre skal vi til at bruge sandpapir. Dette trin er ikke så vigtigt, hvis du har lavet fuldstændig perfekte figurer og aldrig begår fejl, men hvis du er ligesom mig og der som regel altid er sket noget et eller andet sted i processen, som alligevel ses på min nu tørre figur, så kan dette trin være meget vigtigt. Du skal bare være meget forsigtig, når du filer, da det er meget små figurer. Hvis det er en meget stor fejl, så bruger jeg groft sandpapir og hvis fejlen er lidt mindre bruger jeg lidt finere sandpapir. Du kan finde sandpapir beregnet til hobby ler, men jeg har nu også bare haft købt noget i en hus og have butik. Nu er der ikke andet at gøre end file og rette de helt små fejl til, som vi ikke fik reddet i trin 5.

8. Når du har slebet dem til og fået fjernet de fejl, der måske alligevel var kommet ruller du underlaget ud igen og her er det vigtigt, at du bruger et underlag og et tørre underlag, hvor der gerne må komme maling på. Denne del er lidt mere tidskrævende, da vi skal have malet begge sider og vi skal ikke kunne se igennem malingen. Jeg foretrækker altså at det er den samme farve brunt over det hele. Mine kagemænd- og koner brune/mørkebrune. Hvis du vil have dine lysebrune eller mere som en gingerbread-kagemand, så gør du bare det. Det er helt op til dig. Jeg plejer at male den ene side først. Herefter venter jeg nogle minutter, alt efter hvad for noget maling jeg bruger, og så giver jeg det et lag mere. Sådan bliver jeg ved indtil den side har den farve, som jeg synes, at den skal have. Så ligger jeg den figur til tørre og venter til den er helt tør. Det afhænger meget af malingen, som jeg bruger. Herefter gentager jeg det hele på bagesiden. Herunder kan du se forskellen på de to forskellige farver brun, som jeg bruger. Jeg har faktisk over tiden brugt flere forskellige slags brun, og de giver alle sammen forskellen looks. Hvis du har en brun derhjemme, som du synes ville passe godt til dine figurer, så skal du bare bruge den, men hvis du ikke har, så har jeg fundet de tre, som jeg har brugt mest fra Panduros hjemmeside her: mørkebrun, mellem brun og burnt umber.

9. Når begge sider er tørre kan vi gå videre. Nu skal vi til at tegne. Det er en rigtig hyggelig ting at gøre og vi kan gøre vores kagemænd- og koner meget personlige. Du kan se på mine billeder hvordan jeg dekorer dem, men det er fuldstændig op til dig selv, hvordan du vil have de skal se ud og hvilke farver du vil bruge.

Billede af Helloiamlai

10. Her til slut er der kun tilbage at tilføje snor, bånd eller tråd. Jeg har brugt enten satin bånd eller jute snor. Det giver to forskellige looks og jeg kan lide begge to. Jeg har ikke selv prøvet med sytråd, men jeg tænker, at det også er helt perfekt til disse små fine figurer.

Held og lykke! Jeg ville elske at se hvordan dine er kommet til at se ud, så hvis du vil dele dem med mig, så må du meget gerne det. Du er velkommen til at dele det i en kommentar eller sende det til min mail: Helloiamlai@hotmail.com

Leave a Comment