2. December – “Store vaskedag” hos Nissen

Dette blogindlæg indeholde reklame og affiliate links fra CChobby.dk

Glædelige 2. december. Dette er nummer to blogindlæg af min julekalender. I dette blogindlæg støder du muligvis på affiliate links, som du kan læse mere om her.

Du er sikkert stødt på den fine lille dør i løbet af juledagene enten hos et familiemedlem, en veninde eller i Bilka eller Netto. Den lille dag antyder, at Nissen er flyttet ind. I den anledning vil jeg i dette blogindlæg dele hvordan du kan få det til at se ud som om, at Nissen holder store vaskedag. Jeg fik inspirationen fra min svigermor sidste år, da jeg skulle finde på ting til julemarked. CChobby har også flere guide og har også en skabelon, som jeg vil vedhæfte i en PDF herunder og ellers kan den findes på CChobby’s her. I deres guide bruger de dobbeltklæbende tape, hvilket også er en glimrende ide, hvis du ikke kan finde ud af at sy. Jeg har valgt, at jeg syer mine rundt om kanten, fordi jeg synes, at det giver et pænt resultat og jeg synes, at det er nemt.

På CChobby kan du købe en pakke, der indeholder alt hvad du skal bruge for at komme igang. Det har jeg ikke gjort, fordi formålet var, at jeg skulle sælge det på julemarked og derfor ikke skulle bruge alt hvad der var med. Pakken har også en masse andet indhold, som skal være med til at gøre Nissen så livagtig som muligt. Hvis du/i er en DIY-type/familie, så er det bare meget sjovere at lave det hele selv fremfor at købe det. Så dette blogindlæg vil handle om hvordan jeg laver mit Nisse tøj og så kan det være inspiration til hvordan du vil lave dit eller du kan finde inspiration på CChobby’s hjemmeside.

Jeg bruger filt til at lave mit nisse tøj, men du kan også bruge andet. Det er udelukkende for synets skyld, så derfor kan det også være fint at lave tøjet ud af designpapir eller stofrester. Jeg bruger tre forskellige farver til mit nisse tøj, som er: grøn, rød og grå. Nogle gange har jeg også brugt sort, men det var et forsøg der ikke lykkedes så godt. Jeg tegner nemlig med en sort tusch rundt om skabelonerne og derfor var det meget svært for mig at se, hvor jeg skulle klippe. Så jeg gik tilbage til mine tre farver. Da jeg laver mange sæt skifter jeg mellem farverne, men hvis du tænker, at du kun vil bruge rød til alt dit tøj, så er det vejen for dig at gå. Jeg laver altid nissehuen rød og så skifter jeg farver ved de fire andre ting. Jeg har formindsket skabelonerne fra CChobby’s hjemmeside, da jeg gerne ville have tøjet lidt mindre.

Billede af Helloiamlai

Det du skal bruge for at lave det nisse tøj, som jeg laver, er:

  • Filt i de ønskede farver tykkelse cirka 1-2 mm (her bruger jeg rød, grøn og grå)
  • En lille saks
  • Sytråd (Jeg har samme farver som filten: Rød, grøn og grå) og synål
  • Udprintet skabeloner
  • Jute snor
  • Små tøjklemmer (Jeg bruger 9 stk)
  • En tusch

Ekstra:

  • Fimo ler, sort
  • Et par ekstra nåle
  • En kniv, jeg bruger disse fra fimo
Billede af Helloiamlai

Det er meget simpelt at lave det her nisse tøj, hvis du ved hvordan du syer.

1.Først skal du klippe skabelonerne ud og placere dem på dit filt og så tegne rundt langs kanten, så du ved hvor du skal klippe. Det er vigtigt at holde øje med hvor mange du skal klippe af hver. Som du kan se har jeg lavet lidt om på skabelonerne. Her kan du jo selv vælge hvordan du vil gøre det.

2. Herefter skal du klippe tøjet ud og gøre tråd og nål klar. Jeg ville give en guide til hvordan du kan gøre dette, hvis du ikke ved det, men jeg tror jeg forvirrer mere end jeg gavner. Så jeg vil anbefale, at du søger på Google eller youtube og finder en, der ved hvad han/hun snakker om og som kan guide dig til at gøre det ordenligt. Når du har fået trådet nålen, er der ikke andet for en at begynde at sy.

3. Jeg vil gerne “gemme” min knude, så jeg starter med at sy i en af indersiderne og herefter syer jeg bare rundt langs kanten til jeg rammer et hul. Her mener jeg indtil jeg f.eks. rammer hullerne til hænder, hoved eller fødder, som selvfølgelig ikke skal lukkes.

4. Når alt tøjet er syet er du næsten færdig. Du kan vælge at klippe hul ned langs trøjen, som en ekstra detalje. Nu skal du bare hænge tøjet på tøjsnoren og så er den klar. Som du kan se, hvis du går til CChobby’s hjemmeside, så kan man også selv lave noget, som tøjet kan stå på i stedet for at hænge det på væggen. Det er op til dig/jer, hvordan i vil have det.

Billede af Helloiamlai

EKSTRA – Knapper til Nissens jakke

Jeg har gjort lidt ekstra ud af min jakke/trøje, fordi jeg synes, at den manglede noget. Så jeg har i år valgt at tilføje små knapper til min jakke. Jeg har lavet disse små knapper ud af Fimo ler, som også kan købes på CChobby. Disse har jeg også lavet en lille guide til:

1.Først tager du en lille klump ud af pakken, og pakke resten væk. Du skal ikke bruge særlig meget ler, da knapperne ikke skal være særlig store. Det første jeg gjorde var at rulle leret ud til en pølse. Her er det vigtigt, at pølsen bliver rullet lille nok, fordi ellers kan knapperne bliver for store.

2. Herefter skal du skære knapperne ud. Jeg bruger en Fimo kniv, som er beregnet til at skære ud, så det ikke kan ses, at den er skåret ud. Altså formen bliver ikke ødelagt af, at du skærer med denne kniv, som den godt kan, hvis du bruger en svag kniv eller et redskab, der ikke er særlig skarpt.

3. Når du har skåret de to-tre stykker ud, som du skal bruge, og formet dem, så de er runde eller aflange eller firkantede (Jeg laver mine runde) tager du enten en nål og prikker to huller eller tre nåle, hvor den ene nål er trukket højere op end de to andre nåle. På denne måde kan du lave to huller på samme tid. Sørg for, at hullerne er gået helt igennem. Jeg brugte bare helt almindelige synåle, men jeg ved, at Fimo også har redskaber beregnet til dette formål. Altså som laver huller uden for deforme leret. Jeg lavede selv flere end jeg skulle bruge, da jeg ikke ville til at lave dem forfra, hvis en af dem ikke duede.

4. Herefter skal leret ind i ovnen i 30 minutter ved 110 grader. Det er meget at tænde ovnen for så lidt, så jeg plejer gerne at samle lidt sammen. Sådan lave flere projekter med ler på samme tid, så jeg ikke bare tænder ovnen for meget få ting.

5. Når leret er færdig er det vigtigt, at du lader det køle helt af inden du rører for meget ved det. Når det er kølet af tager du sytråd og nål igen og syer knapperne i.

Det var min guide til “Nissens store vaskedag”. Jeg laver også indlæg omkring hvordan du kan lave en postkasse af ler og træ, hvordan du kan lave en minislæde til nissen af ispinde og hvordan du kan lave et lille juletræ ud af filt. Det kommer i løbet af efteråret. Ha’ en god dag og del gerne din oplevelse herunder, hvordan det var at læse og hvis du vil dele billeder skal du være velkommen til: Helloiamlai@hotmail.com

Leave a Comment