1. december – Stjerne af cernit ler

Dette blogindlæg indeholde reklame og affiliate links fra CChobby.dk

Glædelig 1. december. Jeg vil på min blog udgive et jule relateret blogindlæg hver dag indtil vi rammer d. 24. december. Dette indlæg indeholder affiliate links, som du kan læse mere om her.

I dag vil lave et blogindlæg om min første gang med cernit ler. Cernit ler er polymer ler. Cernit ler skal tørres i ovnen og findes i mange forskellige farver. Jeg synes, at cernit ler er nemt at arbejde med. Det tog mig længere tid at varme op med hænderne og dermed gøre klar sammenlignet med Fimo soft, som jeg også arbejder en del med. Det ligger også lidt i navnet, at fimo soft er blødt. Jeg synes også godt, at det kan være en fordel, at leret ikke bliver for blødt og især til disse figurer, som jeg vil præsentere i dette indlæg. Jeg har købt mit ler på cchobby.dk og farven, som jeg bruger her er cernit guld.

For at lave stjernen på billedet herover skal du bruge følgende:

  • Cernit guld ler
  • Stjerne udstikker
  • Træ pind eller andet til at lave hul
  • Evt. dobbeltklæbende tape
  • Snor, jeg har brugt jutesnor
  • Underlag
  • Kagerulle
  • Spartel

Jeg plejer at bruge madlavningsfilm til mit ler, men jeg har erfaret at det ikke er nødvendigt og at forskellen ikke er så stor på fimo og cernit ler. Jeg har skrevet, at du evt. skal bruge dobbeltklæbende tape og det er fordi denne stjerne kan bruges til flere forskellige ting. Den kan enten laves som pynt til et lille juletræ, til et par grene forenden af spisebordet eller som pynt på julegaverne. Når der er snor i stjernen kan den bruges til alle tre ting. Snoren afhænger af hvordan du kan lide pynten. Jeg har valgt jutesnor, fordi jeg synes, at denne type snor er lidt julet. Satinbånd eller tyndt gavebånd er gode alternativer hertil.

1.Det første du skal gøre er at sørge for, at dit undersøg er rengjort. Det er meget vigtigt, da leret kan tage farve til sig fra underlaget, hvis du f.eks. lige har arbejdet med andet farvet ler. Desuden ses støv og andet meget tydeligt i leret og det kan ødelægge en ellers meget fin stjerne. Det kan være nemmere at dække andet farve på selvhærdende ler eller hvis du har planer om at stjernen skal farves med maling, når den er færdig hærdet, men her er planen ikke, at der skal males efter hærdning, så husk at have et rengjort underlag.

2. Den næste du skal gøre er at tage et stykke ler fra pakken. Hvis du vil lave nogle stykker kan du med fordel tage en fjerdedel eller halvdelen af pakken ud og varme det i hænderne. Det er her, hvor jeg synes, at det var sværere at gøre blød end andet ler, som jeg har arbejdet med bl.a. Fimo ler. Men igen, det kan godt være en fordel, da leret ellers kan være svært at arbejde med. Hvis du har ler tilbage, som du ikke vil arbejde med lige nu, så pak det i en lufttæt pose. Jeg har læst på nettet, at polymer ler ikke tørrer ud, men det kan være en god ide at pakke leret væk, så du ikke får støv og andet snavs i dit ler.

3. Når leret er varmet op skal du begynde at rulle det ud på dit underlag med kagerullen. Jeg har lige nu tre forskellige kageruller og jeg brugte lidt dem alle tre. Den ene er af plastik og er meget lang, den anden er også af plastik men tyndere og kortere og den sidste er min træ kagerulle med håndtag. Jeg havde planer om, at mine figurer skulle være meget tynde, så jeg brugte meget tid på at rulle leret ud og gøre det så tyndt som muligt. Når du har rullet leret ud skal du til at stikke dine stjerne ud med din kageudstikker og placere dem på et stykke bagepapir, så den er klar til at komme i ovnen. Hvis du vil have dem i en snor, som jeg har, så skal du også lave et hul. Dette kan du gøre med et sugerør eller en spids ting.

Billede af Helloiamlai

4. Når du har lavet de figurer, som du skal have med i denne omgang, skal du tænde ovnen og følge instruktionerne på pakken. For fimo ler skal leret f.eks. have 30 minutter på 110 grader. Ved cernit ler skal leret have 30 minutter ved 130 grader. Det står på pakken. Når leret har fået den tid, som det har fået, er det vigtigt, at du lader leret køle helt af.

5. Når leret er kølet helt af skal du bare komme en snor i og finde et sted at hænge dine stjerner op. Nogle gange oplever jeg, at mit ler har en skarp eller ru kant. Her bruger jeg meget fint sandpapir til at slibe kanterne til.

Jeg håber, at dette oplæg kunne give lidt inspiration til at lave nogle fine stjerner af polymer ler. De kan laves i mange forskellige størrelser og jeg synes også, at det giver et anderledes look alt efter hvilken snor eller hvilket bånd, jeg kommer i. Så prøv dig frem og find det, der passer bedst ind i resten af dit julepynt.

Leave a Comment