Skab, tegn, mal, farv

DIY – Segl og lak

Dette blogindlæg inderholder reklame og affiliate links fra CChobby.dk

Det er mega flot og mega fint og du kan bruge det mange steder, f.eks. til at lukke kuverter, til din bullet journal, til scrapbooking og til pynt. Jeg vil i dette blogindlæg vise hvordan jeg laver segl med lak/voks og stempel. Men først vil jeg lige vise hvad jeg har til at lave smukke segl. Jeg har disse forskellige farver af voks/lak. Jeg kan lave segl på to forskellige måder: Den ene er med de fire “stænger” til højre, som ligner lidt stearinlys og den anden er med en smelteske og små lakstykker, som var formet, da jeg købte dem. Det sidste er lidt nemmere, synes jeg, hvis man er nybegynder, fordi så skal du ikke selv vurdere hvornår der er nok. Hvis du er interesseret i at købe sættet med en smelteske og formede lakstykker, kan du følge dette link. Det hvide, sølv og guld stykke lak/voks er købt i Søstrene Grene. Som du kan se til billederne til højre og i midten har jeg også et par forskellige segl at vælge imellem. De tre segl i midten er fra CChobby, hvor der fulgte et stykke rødt lak med (den røde lange, som du kan se på billedet til venstre). Du kan følge dette link og se sættet. Det er meget smart, fordi du kan skifte seglet ud på det fra CChobby. De andre segl, som jeg har, er købt på Panduro og Søstrene Grene. Det er det segl, som former et hjerte, som jeg har købt i Panduro og det kan du finde via dette link. Jeg kan desværre ikke linke til Søstrene Grene, da de ikke har en online shop.

Nå, lad os komme videre. Det som du skal bruge for at lave et fint segl er:

 • Stempel
 • Lak/voks
 • Stearinlys og tændstikker eller lighter
 • Et sted, hvor du vil lave dit segl

Billede af Helloiamlai

Jeg har valgt seglet ovenfor og et stykke guld lak/voks. Da jeg vil bruge en af “stængerne” er det ikke nødvendigt at bruge stearinlys, men hvis jeg havde valgt min smelteske, foretrækker jeg at bruge et stearinlys, da en lighter kan blive meget varm. Her skal jeg bare bruge en tændstik til at tænde lakken/voksen, og så er jeg kørende. Så det er første trin. Du skal tænde dit lakstykke. Når det så småt begynder at smelte skal du ramme med lakken/voksen, hvor du gerne vil have dit segl.

Nu skal du bare stille og roligt lade det dryppe. Du skal være meget forsigtig, fordi det er varmt og du kan nemt komme til at brænde dig, hvis du ikke er forsigtig. Vær også opmærksom på, at der ikke er noget tæt omkring dig, som kan fange ilden.

Når du selv mener, at der er nok lak/voks til at dække hele dit segl, slukker du bare for lakstykket og tager dit segl og sætter over lakken. Som du kan se herunder, så flyder lidt af det overskydende lak udover, men det synes jeg personligt kun gør det flottere. Jeg har læst et sted, at inden du sætter dit segl på lige skal lade lakken/voksen være urørt i 5-10 sekunder, så det lige når at tørre lidt. Når du har sat dit segl på, skal du her også lade det stå lidt. Jeg plejer at lade mit segl være på i omkring 20-30 sekunder.

Når du så skal til at fjerne dit segl skal du bare forsigtigt løfte det, mens du holder fast i papiret under. Og så ender du forhåbentlig ud med et fint segl og fint stykke pynt.

Jeg håber, at min lille guide her giver inspiration til at selv at komme igang eller kan hjælpe dig igennem dit første forsøg med segl og lak/voks.

5 kommentarer

  • Helloiamlai

   Hej Mille. Tak for den søde kommentar. Jeg er ikke sikker på hvor mange kuverter et lys rækker til. Der kan købes mange forskellige størrelse. Det er også muligt at købe små lakstykker, hvor et lakstykke er beregnet på forhånd til en kuvert. Jeg vil lave et forsøg, og se hvor mange kuverter et lak lys kan række til. Det vil blive offentliggjort i løbet af denne uge. God mandag til dig 🙂

  • Helloiamlai

   Hej Mia
   Jeg har købt mine segl flere forskellige steder blandt andet i Søsterne Grene og i Panduro. Segl kan købes både i Panduro/på Panduros hjemmeside, i Søsterne Grene (nogle gange), på CChobby.dk og jeg har også kigget en del på Ebay. Ebay er det sted, der har det største udvalg. Der findes også mange hjemmeside, så du kan altid bare prøve at bruge google og søge på segl. Man kan endda på nogle hjemmeside få lavet sit eget design, men det koster også derefter. Ha’ en god weekend 🙂
   Glade hilsner
   Helloiamlai

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *