Personlige og hjemmelavede kort

Mine “must haves” til at lave personlige kort

Det første jeg gør, når jeg skal lave et hjemmelavet kort er at finde min flytbare opbevaringskasse frem, som indeholder alt jeg skal bruge. Så i dette blogindlæg vil jeg fortælle om de ting, som jeg synes er nødvendige for at lave flotte, personlige kort. Da jeg fandt ud af, at jeg skulle på julemarked tilbage i august 2018 gjorde jeg mig mange overvejelser omkring hvad jeg skulle lave. Jeg kom frem til, at jeg gerne ville lave julekort. Så jeg begyndte at søge på Pinterest og på forskellige hobby butikker med inspirationssider og jeg fandt rigtig mange forskellige kort. Jeg har efterhånden samlet en masse forskellige ting sammen, som jeg i dette blogindlæg har valgt at kalde mine “must haves” til at lave personlige kort.

Kort og kuverter

Da jeg havde besluttet, at jeg ville lave kort, var det første jeg skulle købe det jeg kalder for basiskort og kuverter. Jeg gik ind på diverse hobby forretninger for at finde de billigste og bedste basis kort og/eller sæt med kort og tilhørende kuverter. Jeg fandt nogle forskellige sider, som solgte lige hvad jeg manglede. Noget af det første jeg købte var et sæt med kort og kuverter fra CChobby, hvor der var 50 sæt i til 60 kr i farven hvid. Herefter købte jeg røde sæt på tilbud på Panduros hjemmeside, fordi jeg også skulle lave julekort. Jeg synes selv, at det var et klogt træk af mig, da hvert kort sæt bliver billigere, når der købes flere ad gangen. Så hvis du har planer om, ligesom jeg, at du gerne vil lave dine kort selv eller allerede gør det, så kan jeg klart anbefale, at købe f.eks. 50 sæt ad gangen. Det sker, at jeg laver en fejl eller, at jeg ikke er tilfreds med kortet og så er det rart, at jeg har flere basiskort til at ligge. Jeg holder jævnligt øje på bl.a. Panduro og CChobby for om der er tilbud på kort sæt, da det er så rart at have lidt forskelligt til at ligge.

Hvis du er mere til kuverter og kort, hvor der er mønster i/på i forvejen, kan du med fordel tage et smut forbi din lokale Søstrene Grene. Jeg har selv købt mange kuverter i Søstrene Grene, fordi de tit har sådan nogle fine designs. På billedet nedenfor ser du et billede af en kuvert med et blomster design indvendig. Søstrene Grene har ofte mange forskellige kuverter, fint papir, stempler osv. til overkommenlige priser. Jeg elsker selv at gå rundt og finde nye ting i deres butikker. Uanset hvor du vælger at købe dine kuverter og dine basis kort, så er det i hvert fald noget af det første, som jeg synes, at du bør købe.

Du kan også lave dine kort og kuverter selv. F.eks. kan du helt simpelt folde et stykke papir over på midten og så har du et dobbeltkort. Følg gerne med i min kategori med personlige kort, hvor jeg i den nærmeste fremtid vil dele, hvordan du kan lave kort uden at investere i en masse sæt, som jeg har gjort. Jeg vil også dele hvordan du laver din egen kuvert.

Billede af Helloiamlai

Når du har anskaffet kort og kuvert, eller selv lavet dem, kan du begynde at kigge på hvad du skal bruge for at dekorere dit kort. Jeg kan nævne de ting, som jeg har i min opbevaringskasse og så kan du jo selv vælge til og fra. Det afhænger meget af hvad for et design du ønsker dit kort skal have og hvor meget arbejde du vil ligge i det. Hvis du kan lide at arbejde med f.eks. vandfarver, så er det det, som du skal anskaffe og have klar. Hvis du er mere til at bruge dekorationstape, så er det der, som du skal anskaffe dig og have klar. Så du bør overveje, inden du køber alt for meget, hvordan du vil lave dine kort. Jeg kan selv godt lide at bruge stempler og dekorationstape, så det er klart en af de ting, som jeg har mest af.

Papir og designpapir

Noget af det jeg bruger mest, når jeg laver kort er mit designpapir eller mit mønstrede papir. Jeg bruger også nogle gange ens farvet papir, så det har jeg også altid lidt af i “gemmeren”. Jeg har herunder taget billeder af det papir, som jeg bruger mest. Meningen er ikke, at du skal se det og gå ud over lede efter lige præcis det her papir. Jeg deler det, fordi jeg vil vise, at der findes mange forskellige slags og hvor forskelligt jeg kan lide, at det skal være. Jeg kan også godt lide at have lidt special papir eller karton til at ligge, som f.eks. det du kan se på billedet øverst til venstre. Papiret på de to billeder til venstre er begge købt i Søstrene Grene, de “Paper Pads”, som du kan se øverst til højre er alle tre købt i Panduro og papiret nederst til venstre er købt i Lidl. Som du nok kan høre, så køber jeg mit hobby grej i mange forskellige butikker. Jeg vil ikke anbefale en bestemt butik, fordi det handler om hvad du synes er rart at arbejde med. Jeg har både tynd papir og tyk papir i ens farvet. Mit designpapir fra Søstrene Grene er tyndt, så det bruger jeg til at klistre på et kort eller til at dekorere med, da det er for tyndt til at f.eks. lave et basiskort. Papiret, som du ser til venstre fra Panduro og Lidl, er meget tykkere og ville derfor bedre kunne fungere som f.eks. et basiskort. Det er også vigtigt lige at overveje inden du investere for mange penge i papir og designpapir. Hvad skal du bruge det til? Hvor tykt/tyndt vil du have det?

Mønster sakse

Jeg har på et tidspunkt investeret i disse fine mønstersakse. De er ikke i den bedste kvalitet, men tit skal jeg også kun klippe en kant, så det går. Det er ikke en ting, som jeg tænker, at jeg ville bruge mange penge på, da det kun er til fine detaljer eller en kant. Du kan se hvordan jeg har brugt den grønne saks på et konfirmationskort her.

Når vi alligevel er ved sakse, kan vi ligeså godt fortsætte, fordi jeg bruger også almindelige sakse. Gerne i mange forskellige størrelser. Som du kan se på billedet herover har jeg tre sakse i min opbevaringskasse. Den største er selvfølgelig til, når jeg skal klippe et større stykke, mens de to små er til de mere fine klipninger, hvis man kan kalde det sådan. Altså, jeg bruger de små sakse til når jeg skal klippe helt små ting til eller ramme en kant meget præcist. Hvis jeg skal skære kortet til eller f.eks. skærer et stykke design papir til, så det passer til mit kort, så bruger jeg min egen lille skæremaskine. Den kan ikke skære igennem alt, da den ikke er så stor og det lille barberblad heller ikke er så stort, men til det jeg skal bruge den til er den helt perfekt. Jeg har været så heldig for mange år siden at finde den her lille sag på eBay til næsten ingen penge. Jeg kan ikke huske præcist hvor mange, men jeg kan huske, at jeg ikke var nervøs for om den blev taget i tolden, fordi den ikke kostede mere end det den måtte. Så jeg vil skyde på, at den kostede under 80-90 kr. Jeg har også haft købt en i Søstrene Grene på et tidspunkt, men den har jeg aldrig rigtig været glad for. Jeg kan klart anbefale andre at investere i en papir skærer selv bare som hobby bruger. Den behøver ikke være dyr, stor og fancy, men kan være rar at bruge, når man skal skære en lige kant.

Dobbeltklæbende tape

En anden ting, som jeg bruger meget, når jeg laver kort er dobbeltklæbende tape eller dobbeltklæbende puder. Det er til at skabe en fin 3D-agtig effekt på mine kort og til at klistre dele på mit kort sammen. De gange jeg har brugt flydende lim kommer mine kort til at bøje, når kortet er tørt (måske fordi jeg bruger lige til den gode side). Man kan finde dobbeltklæbende tape til få penge. De har både dobbeltklæbende tape og ofte også klæbepuder i forskellige størrelser. Jeg bruger tit nogle af de helt små, som er cirka 2×2 mm. På dette kort til et sølvbryllup har jeg brugt de helt små dobbeltklæbende puder. Det har givet kortet et helt andet resultat end hvis jeg havde klistret den på med almindelig dobbeltklæbende tape.

Linealer

En lineal kan også være en meget god idé at have ved hånden. Jeg har selv mange forskellige slags og størrelser, da jeg nogle gange har brug for en på 30 cm og andre gange brug for en på 15 cm. Jeg bruger linealer først og fremmest til at måle, selvfølgelig, og til når jeg f.eks. skal holde mig indenfor en bestemt “ramme” eller hvis de ting jeg vil placere på mit kort skal placeres lige ud for hinanden.

Billede af Helloiamlai
Blyant, viskelæder og fineliners

Noget helt standard at nævne, hvis du kan lide at tegne eller skrive udenpå kortet, er blyant, viskelæder og fineliners eller dine foretrukne tuscher. En brush pen kan også være god at have, hvis du vil gøre det simpelt og skrive på kortet, som jeg har gjort her. Hertil kan jeg også tilføje, at det også kan være en god idé at have pensler og vandfarver klar, hvis du vil lave et kort med vandfarver, som f.eks. det her. Så alt efter hvad for et slags kort, du gerne vil lave, skal du selvfølgelig have de materialer, som du selv vurderer er nødvendige.

Stempler og stempelpuder

Hvis du kan lide at arbejde med stempler, kan de også give nogle rigtig fine detaljer til et kort. Jeg har lavet julekortet, som du kan se nedenfor her med et stempel og selv tilføjet en stjerne af guld i toppen. Der findes alle mulige slags stempler til alle mulige lejligheder. Jeg har alle mulige slags til jul, jeg har bogstaver – både store og små – jeg har til fødselsdag og til kortet, som man giver “bare fordi”. Jeg har planer om at præsentere alle mine stempler her på bloggen og jeg kommer også til at bruge stempler rigtig meget, når jeg arbejder med kort. Det er simpelthen bare meget nemmere og især, hvis du ikke er så kreativ til at tegne selv. Det er også meget mindre tidskrævende. Når du bruger stempler er det også nødvendigt med stempelpuder. Du kan altid starte med bare at købe en stempelpude i sort, da det er en god basis at have. Hvis du bliver vild med at bruge stempler kan du altid efterfølgende købe flere farver. Hvis du kun har træstempler, som dem i midten og til højre her, så er det ikke nødvendigt at købe en stempelklods, som du ser jeg har på billedet nederst til venstre. Den bruger jeg til mine mange clear stamps. Den er meget simpel at bruge, fordi det eneste du skal er at sætte dit clear stamp fast og det gør det af sig selv.

Dekorationstape eller washi tape

Dekorationstape kan også være med til at dekorere, så et kort bliver rigtig fint. Her findes der også utallige slags og også i forskelligt materiale. Der findes både tekstil tape, glimmer tape, paper tape osv. Se mine forskellige slags washi/dekorationstape herunder. Her kan jeg også tilføje, at snor, tråd og bånd også kan pynte på et kort. Du kan f.eks. se hvordan jeg har brugt satin bånd på dette kort.

Effekt pen

En af de ting, som jeg har investeret i på et tidspunkt, som også kan være rigtig gode at have til at dekorere kort er effekt liners. Du kan se et billede af dem herunder. Jeg har brugt dem til at pynte nogle af mine hjemmelavede kort bl.a. dette konfirmationskort og dette kort til et sølvbryllup. Jeg synes selv, at det gør noget rigtig godt for et kort og jeg bruger dem meget. Disse er fra Søstrene Grene, men jeg har også fundet de samme farver hos CChobby: Guld og sølv til 32,50 kr. pr. stk.

Billede af Helloiamlai
Stansejern

Med et stansejern eller flere stansejern kan du let og hurtigt lave papir figurer, som du kan klistre på dine kort. Du kan tage et kig i mine kort og se hvor meget jeg bruger mine stansejern. Jeg har bl.a. brugt den hvide med ballonen til dette kort. Der kan det også ses hvordan jeg bruger dobbeltklæbende puder og dobbeltklæbende tape og hvilken effekt, det kan give. Jeg bruger også mit store hjerte stansejern til at lave til og fra kort.

Billede af Helloiamlai
Opbevaring

Herunder kan du se billedet af min opbevaringskasse. Det er en kasse, som jeg har købt i IKEA til 49 kr. Jeg er så glad for den, fordi den kan rumme så meget. OG så har den plads i det bagerste rum til mit designpapir og mine lidt større blokke, som er større end A4. Det her er en af de få ting, som jeg klart vil anbefale til alle, der gerne vil have lidt styr på deres hobby ting.

Det var så mine “must haves” til at lave flotte og personlige kort. Følg gerne med på bloggen og min instagram, hvor jeg løbende opdaterer, når der kommer nyt her på bloggen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *